donderdag, 27 februari 2014 10:31

Uitrol project Hartveilig wonen in volle gang!

De gemeente Oost Gelre is in 2013 gestart met het project Hartveilig wonen. We willen van Oost Gelre een Hartveilige gemeente maken door samen te werken met een krachtig reanimatienetwerk van vrijwilligers en AED's. Een werkgroep van inwoners zorgt samen met de gemeente en het Witte Kruis (de organisatie achter Hartveilig wonen) voor de uitrol van het project. Ook mensen vanuit de EHBO Vragender zitten in deze werkgroep.

naamloos2

Jaarlijks worden in Nederland 15.000 mensen getroffen door een hartstilstand.true
Bij een hartstilstand is snel en doeltreffend handelen in de eerste 6 minuten van levensbelang. Maar, het lukt een ambulance niet altijd om binnen die 6 minuten bij een slachtoffer te zijn. Daarom is er Hartveilig wonen. De noodzaak hiervoor blijkt helaas ook in Oost Gelre. Dit jaar (2014) zijn er 6 oproepen geweest waarbij vrijwilligers van Hartveilig wonen zijn ingezet. We danken deze vrijwilligers voor hun inzet!

Wat is Hartveilig Wonen precies?

Hartveilig Wonen Oost Gelre bestaat uit een netwerk van vrijwilligers die wonen en/of werken in de gemeente Oost Gelre en getraind zijn om te reanimeren en/of te defibrilleren. Deze vrijwilligers worden opgeroepen door de meldkamer van 112, wanneer een hartstilstand wordt vermoed. Met een sms-bericht wordt de vrijwilliger in de buurt gealarmeerd en verzocht naar het slachtoffer te gaan, al dan niet met een AED. De vrijwilligers verlenen acute hulp totdat het ambulancepersoneel dit overneemt.
Bekijk dit YouTube filmpje voor meer info: http://tinyurl.com/phu6euz.

Netwerk van altijd beschikbare AED's nodig

Voor een Hartveilig Oost Gelre is een netwerk van AED's nodig die altijd beschikbaar zijn, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Deze AED's hangen in een beveiligde buitenkast. Onlangs is de werkgroep bijeen geweest. Op dit moment zijn er 30 AED's aangemeld in het systeem. Tijdens deze bijeenkomst is bepaald welke (bestaande) AED's we graag in een buitenkast willen plaatsen. Hierbij hebben we gekeken naar een optimale dekking over de kernen. Het gaat om ongeveer 13 AED's. De gemeente gaat nu in gesprek met de eigenaren van deze AED's om te vragen of zij inderdaad mee willen werken.

Al 230 vrijwilligers! Heeft u zich al aangemeld?

Het aantal vrijwilligers in Oost Gelre groeit gestaag. Op dit moment staan er 230 vrijwilligers in het systeem. Maar, we kunnen nog meer vrijwilligers gebruiken. Immers, hoe meer vrijwilligers, hoe hartveiliger onze gemeente wordt.
Meld u dus vooral aan! Dat kan via www.hartveiligwonen.nl.

Uw AED helpt!

Bent u, of is uw bedrijf of vereniging, in het bezit is van een AED? Dan vragen wij u of u deze tijdens openingstijden beschikbaar wil stellen voor Hartveilig Wonen. Dat houdt in dat uw AED tijdens de tijden die u aangeeft, gebruikt mag worden wanneer er in de nabije omgeving iemand een hartstilstand krijgt. Hoe meer AED's, hoe hartveiliger Oost Gelre is. U kunt uw AED gemakkelijk aanmelden via www.hartveiligwonen.nl/AEDs/Aanmelden.
Dit kost maar een paar minuten van uw tijd.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met projectleider Arjan de Brouwer via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon: (0544) 39 35 56.